ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 2018-2019

ΓΕΓΕΛ  ΑΞΟΥ                   ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ  2018-2019

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

 

ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

 

 

 

Α.   ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

 

 

1) Σε ώρα μαθήματος

 

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

Αν ο σεισμός συμβεί σε ώρα μαθήματος τότε ο διδάσκων εκπαιδευτικός σε κάθε αίθουσα καλεί τους μαθητές να καλυφθούν κάτω από τα θρανία τους και ο ίδιος καλύπτεται κάτω από την έδρα. Ο σκοπός είναι να προστατευτούμε από τυχόν αντικείμενα που θα πέσουν κατά τη διάρκεια του σεισμού. Επίσης πάντα κρατάμε γερά το ένα πόδι του θρανίου γιατί υπάρχει κίνδυνος ο σεισμός να το μετακινήσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι αυτοί που βρίσκονται δίπλα στα παράθυρα, κάτω από λάμπες ή κοντά σε βαριά αντικείμενα που δεν είναι στερεωμένα στους τοίχους(π.χ. βιβλιοθήκες). Αν κάποιος είναι τόσο μεγαλόσωμος ώστε να μη χωράει κάτω από το θρανίο τότε θα καλύψει τουλάχιστον το κεφάλι του κάτω από το θρανίο και θα μαζέψει το σώμα του ώστε να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο.

 

Μαθητές οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δε βρίσκονται μέσα στην αίθουσα την ώρα του σεισμού παραμένουν στο σημείο που βρίσκονται όσο διαρκεί η σεισμική δόνηση προσπαθώντας να καλυφθούν και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απομακρύνονται από τζαμαρίες και βιβλιοθήκες, γονατίζουν στο έδαφος και καλύπτουν με τα χέρια τους το κεφάλι τους. Μόλις τελειώσει ο σεισμός πηγαίνουν στην πλησιέστερη αίθουσα και βγαίνουν με τους εκεί μαθητές στο χώρο συγκέντρωσης. Όταν φτάσουν εκεί απευθύνονται σε κάποιον εκπαιδευτικό ο οποίος θα τους οδηγήσει στη θέση όπου είναι το τμήμα στο οποίο ανήκουν.

 

 

Μετά από το σεισμό

Μετά το τέλος του σεισμού οι μαθητές παραμένουν καλυμμένοι μέχρι να ελέγξει ο καθηγητής αν έχει τραυματιστεί κάποιος μαθητής και αν είναι ελεύθερη η διαδρομή διαφυγής. Αν έχει φρακάρει η πόρτα της αίθουσας και δεν  μπορεί να την ανοίξει καλεί σε βοήθεια τους εκπαιδευτικούς από τις διπλανές αίθουσες. Αν υπάρχουν πεσμένα αντικείμενα στο διάδρομο, σπασμένα γυαλιά κτλ, προειδοποιεί σχετικά τους μαθητές για να προσέχουν κατά την έξοδό τους. Αν κάποιος μαθητής έχει τραυματιστεί αλλά μπορεί να μετακινηθεί τότε εγκαταλείπει την αίθουσα μαζί με τους υπόλοιπους. Αν είναι βαριά τραυματισμένος ή εγκλωβισμένος τότε ο εκπαιδευτικός αφού οδηγήσει τους υπόλοιπους μαθητές στο χώρο συγκέντρωσης ενημερώνει άμεσα τον Γενικό Υπεύθυνο ο οποίος θα φροντίσει να σταλεί βοήθεια στον μαθητή για τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών.  Στη συνέχεια ακολουθώντας το σχέδιο εκκένωσης καλεί τους μαθητές να εγκαταλείψουν την αίθουσα σε μονή σειρά και χωρίς να τρέχουν ξεκινώντας από αυτούς που είναι πιο κοντά στην πόρτα. Τους υπενθυμίζει το χώρο συγκέντρωσης καθώς και ότι δεν πρέπει να διασκορπιστούν όταν φτάσουν εκεί για γρηγορότερο έλεγχο τυχόν απόντων. Τελευταίος φεύγει από την αίθουσα ο εκπαιδευτικός παίρνοντας μαζί του και το απουσιολόγιο , μαζί με το  οποίο πρέπει να υπάρχει και μία ονομαστική κατάσταση των μαθητών.

 

 

Είναι σημαντικό:

 α) καθ’ όλη τη διάρκεια οι μαθητές να συμπεριφέρονται με απόλυτη τάξη και ησυχία για να βοηθούν έτσι τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να συντονίσουν το έργο της εκκένωσης του κτιρίου και

 

β) οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν με ηρεμία δείχνοντας ότι γνωρίζουν καλά τι πρέπει να γίνει, γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους μαθητές.

 

γ) να γνωρίζουν όλοι όχι μόνο τις δικές τους αρμοδιότητες αλλά γενικά όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε ακόμα και σε περίπτωση απουσίας (ή τραυματισμού) ορισμένων να μπορεί το κενό τους να αναπληρωθεί.

 

Η σειρά με την οποία εγκαταλείπουν το κτίριο οι μαθητές των διαφόρων τμημάτων φαίνεται και στα παρακάτω σχέδια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχικά εξέρχονται από το κτίριο οι μαθητές  που τυχαίνει να έχουν μάθημα σε κάποιο από τα εργαστήρια του ισογείου. Πρώτοι βγαίνουν οι μαθητές του εργαστηρίου πληροφορικής και δεύτεροι αυτοί του εργαστηρίου θετικών επιστημών(Γ2).

Κατόπιν ακολουθούν οι μαθητές του επάνω ορόφου με την εξής σειρά :

Α3,  Γ1, B3, Α2, B2, Α1, Β1, Α4, Γ3.

Οι μαθητές που εξέρχονται από την ανατολική πτέρυγα των γραφείων, Διευθυντή- Υποδιευθυντή,  κατεβαίνουν από την αριστερή πλευρά της σκάλας ενώ οι μαθητές της βορινής πτέρυγας, από τη δεξιά πλευρά της σκάλας,  προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός.

 

  • Σε κάθε αίθουσα ο διδάσκων εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές να ξεκινήσουν μόνο αφού βεβαιωθεί ότι οι μαθητές της προηγούμενης στη σειρά αίθουσας έχουν φτάσει στη σκάλα.

 

  • Ο εκπαιδευτικός του οποίου το τμήμα εγκαταλείπει πρώτο το κτίριο φροντίζει να ανοίξουν και τα δύο φύλλα της εξώπορτας για την ασφαλέστερη και γρηγορότερη διαφυγή των μαθητών.

 

  • Ένας από τους εκπαιδευτικούς που δεν έχει διδακτικά καθήκοντα την ώρα του σεισμού εκτελεί χρέη ΄΄τροχονόμου΄΄ στην εσωτερική σκάλα προς αποφυγή συνωστισμού  και μαζί με τον εκπαιδευτικό του οποίου το τμήμα εγκαταλείπει τελευταίο το κτίριο κλείνουν τους γενικούς διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος και ελέγχουν τις τουαλέτες και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου για την ύπαρξη μαθητών σε αυτούς πριν την έξοδό τους από το σχολείο. Ειδικότερα ο πρώτος ελέγχει τις τουαλέτες των μαθητών και κλείνει τους διακόπτες έξω από το κυλικείο και στην αίθουσα του καυστήρα(καθώς και τον καυστήρα αν λειτουργεί) και ο δεύτερος ελέγχει τα γραφεία των καθηγητών και κλείνει τους υπόλοιπους διακόπτες και στον επάνω όροφο και στο ισόγειο.

 

  • Είναι σημαντικό οι μαθητές να μην τρέχουν αλλά απλά να περπατούν γρήγορα γιατί αν κάποιος πέσει οι υπόλοιποι δε θα προλάβουν να σταματήσουν και ίσως υπάρξουν τραυματισμοί. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να τους το υπενθυμίζουν διαρκώς.

 

  • Σε περίπτωση που συμβεί κάποιος μετασεισμός κατά τη διάρκεια της εκκένωσης τότε όσοι μαθητές βρεθούν στο διάδρομο ή σε οποιονδήποτε χώρο όπου δεν μπορούν να καλυφθούν, θα πρέπει να παραμείνουν όπου βρίσκονται χωρίς να προσπαθήσουν να μετακινηθούν και να γονατίσουν στο έδαφος ελαχιστοποιώντας το ύψος τους καλύπτοντας με τα χέρια τους το κεφάλι τους. Μόλις σταματήσει ο σεισμός συνεχίζουν κανονικά την έξοδό τους από το κτίριο.

 

Ως χώρος συγκέντρωσης ορίζεται το προαύλιο του σχολείου.

Προσοχή : οι μαθητές πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας από πεσμένα καλώδια της ΔΕΗ και 5 μέτρα μακριά από τους τοίχους του κτιρίου λόγω κινδύνου από πτώση αντικειμένων.

Με την έξοδο όλων από το σχολείο λαμβάνονται άμεσα παρουσίες και ενημερώνεται ο Γενικός Υπεύθυνος για τυχόν απόντες ή τραυματισμένους ή εγκλωβισμένους μαθητές και αυτός αν χρειαστεί συγκροτεί ομάδα Α΄βοηθειών ή και όποιες άλλες από τις ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κρίνει απαραίτητες. Οι μαθητές παραμένουν στο χώρο συγκέντρωσης μέχρις ότου είτε κριθεί ασφαλές να ξαναμπούν στο κτίριο ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 

2) Σε ώρα διαλλείματος

Αν ο σεισμός συμβεί σε ώρα διαλλείματος τότε όσοι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο παραμένουν εκεί φροντίζοντας απλώς να απομακρυνθούν από τους τοίχους του κτιρίου και από τα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης. Όσοι είναι μέσα στο κτίριο παραμένουν στο σημείο που βρίσκονται την ώρα του σεισμού. Αν είναι μέσα σε κάποια αίθουσα καλύπτονται κάτω από κάποιο θρανίο ενώ αν είναι στο διάδρομο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο όπου δεν μπορούν να καλυφθούν, απομακρύνονται από τζαμαρίες και βιβλιοθήκες, γονατίζουν στο έδαφος και καλύπτουν με τα χέρια τους το κεφάλι τους. Μόλις τελειώσει ο σεισμός  όλοι οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για την ομαλή εκκένωση του κτιρίου ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός ακολουθώντας τη λογική ότι πρώτοι εγκαταλείπουν το κτίριο όποιοι μαθητές βρίσκονται πιο κοντά στην έξοδο. Ο εκπαιδευτικός που έχει εφημερία στο ισόγειο φροντίζει να ανοίξουν και τα δύο φύλλα της εξώπορτας και επιβλέπει τη διέλευση των μαθητών από εκεί. Ο εκπαιδευτικός που έχει εφημερία στην αυλή φροντίζει να μην απομακρύνονται οι μαθητές από το χώρο συγκέντρωσης μέχρι να βγουν όλοι από το κτίριο. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες ασφάλειας και πυρασφάλειας ελέγχουν όλους τους χώρους για την ύπαρξη τυχόν τραυματισμένων ή εγκλωβισμένων μαθητών, κλείνουν τους γενικούς διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος και παίρνουν τα απουσιολόγια πριν βγουν από το κτίριο.

 

Απαραίτητα εφόδια

α) Ένα όσο το δυνατόν καλύτερα εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών

β) Τσεκούρι ή / και σιδηρολοστός σε περίπτωση που χρειαστεί να απεγκλωβιστεί κάποιος από μία φρακαρισμένη πόρτα.

γ) Πυροσβεστήρες σε διάφορα μέρη του κτιρίου, ιδίως κοντά στους πίνακες ηλεκτρικού ρεύματος για την περίπτωση βραχυκυκλώματος.

δ) Εμφιαλωμένο νερό για όσο χρόνο χρειαστεί να παραμείνουν οι μαθητές στο χώρο συγκέντρωσης. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του νερού της βρύσης μετά από ένα μεγάλο σεισμό γιατί υπάρχει πιθανότητα να εισέλθουν επικίνδυνες ουσίες στο σύστημα ύδρευσης.

 

Β. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Σε περίπτωση που η φωτιά γίνει αντιληπτή στην αρχή της, γίνεται προσπάθεια κατάσβεσής της με τη χρήση πυροσβεστήρα. Αποφεύγουμε τη χρήση νερού ως μέσο κατάσβεσης αν δεν είμαστε βέβαιοι για την αιτία της φωτιάς γιατί υπάρχει κίνδυνος γρηγορότερης εξάπλωσής της. Αν η φωτιά εκδηλωθεί μέσα σε κάποια αίθουσα σε ώρα μαθήματος, οι μαθητές βγαίνουν έξω άμεσα και ο διδάσκων εκπαιδευτικός στέλνει κάποιον να ενημερώσει όσους βρίσκονται στις διπλανές αίθουσες ενώ ο ίδιος πηγαίνει προς τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κατάσβεση της φωτιάς, η αίθουσα στην οποία εκδηλώθηκε εκκενώνεται άμεσα κλείνοντας πρώτα αν μπορούμε τα παράθυρα και την πόρτα για να περιορίσουμε την εξάπλωσή της. Ο διδάσκων εκπαιδευτικός φροντίζει να σημάνει συναγερμός και ακολουθεί εκκένωση της σχολικής μονάδας όπως στην περίπτωση σεισμού με τη διαφορά ότι προτεραιότητα έχουν αυτοί που βρίσκονται στις αίθουσες που είναι πιο κοντά στην εστία της φωτιάς.

 

Καλείται η πυροσβεστική υπηρεσία και φροντίζουμε:

α) να ανοίξουμε την πόρτα που επιτρέπει την είσοδο οχημάτων στο χώρο του σχολείου και

β) οι μαθητές να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κτίριο και να μην εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Αν στο μεταξύ έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τη φωτιά ή ακόμη και να τη σβήσουμε οι μαθητές δεν εισέρχονται στο κτίριο πριν έρθει η πυροσβεστική και κάνει αυτοψία στο χώρο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

 

Σε περίπτωση που η πυρκαγιά είναι εκτεταμένη οι μαθητές αν είναι απαραίτητο μεταφέρονται και έξω από την περίφραξη του σχολείου σε χώρο όπου δε θα παρεμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

 

Οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2017-2018 όσον αφορά την επιτροπή πολιτικής προστασίας καθορίζονται με την

πράξη 9/25-09-2017 του συλλόγου διδασκόντων και πιο συγκεκριμένα:

 

  • Ομάδα Α’ βοηθειών: Παπαδόπουλος Κων/νος – Τσολπίδου Ιωάννα.
  • Ομάδα πυρασφάλειας: Βλαχάκης Διαμαντής – Γαργάλα Ανδρονίκη.
  • Ομάδα ασφάλειας έλεγχου και προσέγγισης μαθητων : Αλευράς Πέτρος - Τσολπίδου Ιωάννα – Δεληανδρέου Μαρία.
  • Ομάδα φύλαξης του αρχείου του σχολείου: Αλεξίου Ασπασία – Παπανίκου Ιλιάς.
  • Ομάδα ελέγχου δικτύων και αποκατάστασης βλαβών: Αρνάκης Μωϋσής – Παπαδοπούλου Παρθένα.
  • Ομάδα υποστήριξης ΑΜΕΑ: Μητσικώστα Κων/να – Νακοπούλου Θεολογία.