Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ...

200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ...

200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ...

 

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τη στιγμή που οι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Ανθρώπινες ψυχές υψίστης γενναιότητας όρθωσαν το ανάστημά τους και ανέστησαν μια Πατρίδα κι ένα Έθνος που υπέμεινε τον τουρκικό ζυγό για τέσσερις αιώνες.

Με σεβασμό στο παρελθόν και με ευγνωμοσύνη απέναντι στους αγωνιστές του 1821, φιλοσοφώντας στις αξίες που μας παρέδωσαν με λογική και σύνεση, με τόλμη και αρετή αναζητήσαμε έναν τρόπο να εκφράσουμε την ΕΛΠΙΔΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!

Επιλέξαμε λοιπόν τους ήχους της Φραγκοσυριανής του Μάρκου Βαμβακάρη , ενός συνθέτη που με το μπουζούκι και την απλότητά του μας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι. Ένα δημιούργημα ενός ανθρώπου που είχε ένα πολύ λαμπερό άστρο πάνω του, που δεν σταμάτησε ποτέ να είναι αξιοπρεπής.

Αυτήν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ως Έλληνες καλούμαστε να διατηρήσουμε με σθένος σε μια δύσκολη χρονιά που βιώσαμε λόγω της πανδημίας. Επειδή, όμως, ζωή χωρίς αγώνα είναι μια χαμένη ζωή, συνεχίζουμε την πορεία μας, εκτιμώντας αυτά τα μικρά πράγματα που αναζωογονούν την ύπαρξή μας.

Γι’ αυτό λοιπόν ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ...!!!

Το πρώτο μουσικοχορευτικό κομμάτι είναι το ορχηστρικό “Η ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ”του Μ. Βαμβακάρη.

Οι στίχοι στο βίντεο που προβάλλεται με το εθνικό μας σύμβολο είναι αφιερωμένοι στους αγωνιστές του 1821 και η απόδοσή τους αποτελεί μια διασκευή με έμπνευση από το τραγούδι του Μ. Βαμβακάρη.

Την χορογραφία επιμελήθηκε ο κ. Αθανάσιος Βαρσαμάς ως ευγενική του χορηγία σε βίντεο.

Χορεύουν οι μαθήτριες της Β Λυκείου Αξού:

1. Δανιήλογλου Έλενα

2. Ειρηνάκη Ελένη

3. Ευαγγελίδου Ιωάννα

4. Ιγνατίδου Αλεξάνδρα

5. Κανελλιάδου Θεοδώρα

6. Κάππα Νατάσα

7. Μπουράκη Ελένη

 Παρακολουθείστε εδώ τον χορό.

 

 

 

 

Μια δεύτερη παρουσίαση χορού έγινε από τη μαθήτρια μας Νατάσα Κάππα η οποία χόρεψε την Τατσιά, έναν θεαματικό Κυπριακό χορό, που απαιτεί ικανή δεξιοτεχνία και συνδέεται με το κοσκίνισμα του αλευριού. Ο χορός αναπαριστά την εργασία του κοσκινίσματος. Ο χορευτής τοποθετεί σε ένα λεπτό κόσκινο την τατσιά, ένα ποτήρι νερό ή κρασί ή ζιβανία και χορεύει περιστρέφοντας τα δάχτυλά του δεξιά - αριστερά και πάνω - κάτω γύρω από το σώμα του, προσπαθώντας να μην χύσει ούτε σταγόνα.

Τα κείμενα διαβάζει η μαθήτρια Σοφία Χατζησαββίδου.

Παρακολουθείστε βίντεο της εκδήλωσης video1 video2 video3 video4

 

Αυτή η μικρή εκδήλωση παρουσιάστηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2020 -21. Αποτελεί μια διάδραση που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχές Φιλοσοφίας με τον τίτλο “ Με το βλέμμα στραμμένο στις αξίες”.

Ευχαριστούμε τις μαθήτριες της Β΄Λυκείου για τη συμμετοχή τους!